Täytetty munakoiso

Täytetty munakoiso

Risoni är en pastasort, lär ha uppkommit från avsaknaden av ris vid italenska middagsbord förr i tiden! Risoni kan i många fall användas som ris, men också på samma sätt som övriga pastasorter, så användbarheten är stor på detta lilla gryn!

Ainesosat

Aubergine

  • 2 st Aubergine
  • 1 tsk Salt
  • 0,5 dl Olivolja

Fyllning

  • 1 st Morot
  • 2 st inhemska tomater
  • 10 g Bladpersilja
  • 1,5 dl Risonigryn
  • 2 msk Kapris
  • 1 msk Olivolja
  • 2 tsk Vetemjöl
  • 2 dl Vatten
  • 2 tsk Grönsaksfond
  • 80 g Smetana
  • Inkråmet från aubergine
  • 50 g Riven ost
Annoslaskuri: 4 annosta

Resepti

Aubergine

  • Tvätta auberginerna, halvera på längden.
  • Skär djupa snitt i köttet på den skurna sidan.
  • Strö över salt och ringla över olivolja.
  • Låt auberginen ”svettas” 15-20 minuter innan den steks i ugn på 200 grader i 12 minuter.
  • Gör under tiden fyllningen

Fyllning

  • Skala moroten och tvätta tomaterna.
  • Skär morot och tomater i små tärningar, finhacka persiljan.
  • Fräs grönsakerna, kaprisen samt risonigrynen i olivolja, fräs mot slutet med vetemjölet.
  • Späd på med vatten och grönsaksfond, låt puttra tills risonin tjocknar, tillsätt smetanan och låt puttra vidare tills konsistensen är fast.
  • Gröp ur de avsvalnade aurberginerna och blanda med inkråmet i risonin.
  • Fyll de urgröpta auberginerna med massan, toppa med riven ost.
  • Gratinera i 200 gradig ugn ca 15 minuter.
  • Servera tillsammans med grönsallad och t.ex tzatziki.
Risonifylld aubergine
Kokkisi oli:
Jens Lindstedt
Erikoisruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon
Vaikeusaste: Helppo
Valmistusaika: >60 min