Molletes
“Molletes” serveras oftast som frukost, men det går även att servera det som huvudrätt. Av denna frukost finns flera olika varianter, men detta är den mest traditionella.
Portioner
4
Portioner
4
Ingredienser
  • 4st Tomater
  • 1 1/2st Lime
  • 1msk Koriander
  • 1/3st Lökar
  • 400g Förkokta svarta eller röda bönor
  • 1st Grönsaksbuljong
  • 2st Batong eller ciabatta
  • 150g Ost (tex gouda)
  • 1tsk Oregano
  • 1msk Olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • Vatten
Instruktioner
Pico de gallon
  1. Tillred salsa “Pico de gallo”
  2. Skär tomaterna och 1/4 lök till små tärningar och lägg dem i en skål.
  3. Tillsätt hackad koriander och pressa limen.
  4. Blanda bra med en sked och tillsätt hackad chili eller jalapeno (tycker du inte om starkt så kan den lämnas bort).
  5. Salt och peppar enligt egen smak.
  6. Låt pico de gallon dra sig minst 30 minuter.
Bönor
  1. Under tiden kan du tillreda bönorna.
  2. Skär 1/8 lök i mycket små fyrkanter.
  3. Värm en matsked olja i en kastrull på medelvärme och tillsätt löken.
  4. Stek löken till att den är lite brun, akta så att du inte bränner den.
  5. Skölj bönorna noggrant och tillsätt dem i kastrullen.
  6. Blanda bönorna i ca 1 minut och tillsätt oregano och en nypa salt, malen svartpeppar och rör om i en minut.
  7. TIllsätt 1 och en halv kopp vatten och kyckling- eller grönsaksbuljongtärning.
  8. Koka upp blandningen.
  9. Genast då blandningen, minska på värmen och låt bönorna sjuda till att det endast finns 1/6 kvar av vätskan.
  10. Då bönorna är klara krossa dem med en handkross eller stavmixer.
Bröd
  1. Skär batongerna och lägg bönblandningen på batongen.
  2. Täck molletesen med ost och lägg dem i ugnen till att osten har smält.
  3. Lägg på salsa och servera.
Receptanteckningar

“Molletes” är en typisk mexikansk vardagsmat som är god, prålig och enkel att tillreda.