Pizza
Ett bra basrecpt på pizzadeg, tar lite tid att göra men så värt mödan!
Portioner Förberedelsetid
4pizzor 40minuter
Tillagningstid Passiv tid
20minuter 1timme
Portioner Förberedelsetid
4pizzor 40minuter
Tillagningstid Passiv tid
20minuter 1timme
Ingredienser
Pizzadeg
  • 500g Vetemjöl
  • 3dl Ljummet vatten
  • 1/2msk Salt
  • 1/2msk Honung
  • 3g Torrjäst
  • Olivolja till jäsningen
Pizzasås
  • 2st Vitlöksklyftor
  • 3msk Olivolja
  • 2msk Tomatpuré
  • 1burk Krossade tomater
  • 1/2msk Torkad oregano
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Socker
Fyllning
  • 1sats Pizzasås
  • 150g Riven mozzarellaost
  • 250g Blåmögelost
  • 6st Mogna inhemska tomater
  • 1/2kruka Färsk basilika
Instruktioner
Pizzadeg
  1. Blanda alla ingredienser i en köksassistent med degkrok.
  2. Kör 5 minuter på medelhastighet, låt vila 10 minuter och kör 5 minuter på mellanhastighet igen.
  3. Degen blir rätt seg.
  4. Knåda ut degen som en rulle på ett mjölat bakbord, dela i 4 bullar och forma dem runda i handen.
  5. Sätt på en tallrik, pensla lätt med olivolja, täck över med plastfolie och låt stå och jäsa i rumstemperatur ungefär 1 timme.
  6. Under tiden kan du göra såsen klar.
Pizzasås
  1. Hacka vitlöken grovt, fräs i olivolja.
  2. Tillsätt tomatpuré och fräs med en liten stund.
  3. Häll på krossade tomater och oreganon, låt puttra ca 15 minuter, smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt en nypa socker.
Fyllning
  1. När du har pizzasåsen och fyllningarna förberedda, baka ut eller kavla degbullarna till 4 jämnstora runda pizzor.
  2. . Gör du pizzorna på pizzastål eller pizzasten så gör 1 pizza i gången, gör du pizzorna på vanlig ugnsplåt och använder bakplatspapper så kan du fylla alla 4 pizzor samtidigt.
  3. Tumregeln är att tomatsåsen först, sen riven ost, sen fyllningen.
  4. Grädda pizzorna på valfritt sätt men i het ugn, minst 250 grader.
  5. Toppa de gräddade pizzorna med färsk basilika och bjud pizzorna som färska.
Receptanteckningar

Pizza med blåmögelost, basilika och färsk tomat