
![]() |
Vichyssoisse
Den franska klassiska potatis-purjolökssoppan som i sin enkelhet får syrlighet från citronsaften. Soppan skall kokas länge för att få sin mjuka sammetslena konsistens. Mjölk har man i receptet för att soppan ska bli skummigare än om man enbart använder grädde.
Vichyssoise, den sammetslena klassikern!
Soppan
Till servering
|
|
![]() |
Vichyssoisse
Den franska klassiska potatis-purjolökssoppan som i sin enkelhet får syrlighet från citronsaften. Soppan skall kokas länge för att få sin mjuka sammetslena konsistens. Mjölk har man i receptet för att soppan ska bli skummigare än om man enbart använder grädde.
Vichyssoise, den sammetslena klassikern!
|
![]() |

Vichyssoisse
Den franska klassiska potatis-purjolökssoppan som i sin enkelhet får syrlighet från citronsaften. Soppan skall kokas länge för att få sin mjuka sammetslena konsistens. Mjölk har man i receptet för att soppan ska bli skummigare än om man enbart använder grädde.
Soppan
250g | Purjo, enbart den vita delen |
400g | Potatis |
1tsk | Timjan, torkad |
50g | Smör |
7dl | Vatten |
1st | Buljongtärning |
Saften av 1/2 citron |
1,5dl | Mjölk, röd |
1,5dl | Matgrädde |
Salt, vitpeppar |
Till servering
Gräslök |
Mjölkskum |
- Tvätta purjolöken och skala potatisen, skär i bitar.
- Fräs purjo, potatis och timjan i smöret, häll på 7 dl vatten samt 1 buljongtärning.
- Låt småkoka under lock i 30 minuter.
- Häll i mjölk och grädde, låt koka upp.
- Ta kastrullen av plattan, pressa i citronsaften och mixa med kannmixer eller med stavmixer.
- Smaka av med salt och vitpeppar.
- Servera tillsammans med skummad mjölk och finskuren gräslök.