Kasvisreseptit

Risotto med skogssvamp

Ofta använder jag frysta kantareller eller trattkantareller men det går lika bra med färska eller torkade svampar. Toppa med örter, rucola eller vattenkrasse. En vegansk version fås genom att lämna bort parmesan osten eller med att byta ut den mot annan motsvarande vara.
(0)
(1017)
Tulosta
1-2dlFrysta eller torkade skogssvampar (tex kantareller eller trattkantareller eller soppar)
15dlGrönsaksfond
2stSchalottenlökar eller en vanlig lök
3dlRisottoris
1dlVitvin
Salt
Peppar
1-2mskOlivolja
2mskSmör
1dlRiven parmesan
Persilja, vattenkrasse eller andra motsvarande färska örter
  1. Innan risotton smält de frysta svamparna eller lägg de torkade svamparna i vatten för att dra i sig vätska.
  2. Låt överlopps vätska rinna av.
  3. Ifall att du använder dig av färska svampar lönar det sig att steka dem i panna innan risotton är klar och flytta till sidan för att tillsätta dem i risotton först till sist.
  4. Värm grönskasfonden i en kastrull (tillred själv eller kombinera 3st grönsaksbuljongtärningar med 15 dl vatten), fonden borde vara lätt kokande eller nära kokningspunkt hela tillredningen).
  5. Hacka lökarna och svamparna.
  6. Tillred risotton i teflonpanna och håll plattan hela tiden på medeltemperatur.
  7. Bryn löken med olivolja på panna några minuter till att den får färg.
  8. Tillsätt svamparna och smör samt bryn dem en stund (2-3 minuter).
  9. Tillsätt riset, fräs tills riskornens kanter börjar vara lite genomskinliga (1-2 minuter).
  10. Rör om emellanåt så att riset inte tar fast i botten.
  11. Tillsätt vittvinet och vänta till att det sugits in i riset nästan helt.
  12. Då vittvinet sugits in i riset, börja tillsätta fonden ca 1.5 dl åt gången.
  13. Om fonden har kokat för hårt kan en del av det ha dunstat bort och då har riset inte fått tillräckligt med vätska.
  14. Vänta med att lägga till mer till att vätskan nästan helt försvunnit.
  15. Det lönar sig att röra risotton så lite som möjligt så att den inte grötar sig.
  16. Till detta går ca 20 minuter.
  17. Då du tillsatt alla fond och den hunnit dra i sig kontrollera konsistensen på risotton.
  18. Riset borde vara al dente.
  19. Ifall att fonden har kokat för hårt kan en del av den ha dunstat och då har inte riset fått tillräckligt med vätska.
  20. Tillsätta vid behov vatten ifall att riset ännu är rått.
  21. Testa till sist smaken på risotton, tillsätt vid behov salt och peppar.
  22. Blanda i parmesanen eller den veganska motsvarande produkten.
  23. Toppa med färska örter.
JK
:Jenni Kääriäinen
Jaa FacebookissaJaa TwitterissäJaa LinkedinissäKopioi linkkiJaa PinterestissäiJaa WhatsappissaJaa sähköpostilla
TulostaTulosta tai tallenna pdf
(0)

Tipsa oss om ditt bästa vegerecept

Har du ett vegetariskt recept som alla borde testa? Skicka det goda vidare genom att dela med dig av din hemlighet på Kasvisreseptit.fi -sajten.

Du kan logga in och mata in ditt recept genom att klicka nedan.