Fänkålssoppa
Den sammetslena fänkålssoppan sjuds mjuk och smaksätts med en skvätt pastis. Fänkålen kokas så mjuk att den nästan faller sönder och mixas till en len soppa. Utnyttja fänkålens dill lika tofsar som dekoration.
4-6st | Fänkålar, ca 2kg |
1stor | Gul lök |
0,5dl | Mild olivolja eller rypsolja |
2,5dl | Vitt vin |
1-1.5l | Grönsaksbuljong |
0,5tl | Salt |
2dl | Pastis alltså anis likör |
2dl | Vispgrädde |
Fänkålstofsar eller Fiorina, Fioretta (blomkål med stjälk) |
- Skölj fänkålen och klipp bort de fingerlika stammarna.
- Fixa till stjälken och skiva fänkålen.
- Hacka löken.
- Värm oljan i en stor kastrull och fräs fänkål och lök på mellantemperatur i 25-35 minuter.
- Rör om emellanåt, så att de inte fastnar i botten.
- Då fänkålen har mjuknat häll i vinet i kastrullen.
- Värm tills att det kokar, koka och rör om i ca 5 minuter.
- Tillsätt 1 liter med buljongspad och salt.
- Koka ytterligare 10-20 minuter tills att fänkålen är riktigt mjuk.
- Tillsätt spad vid behov.
- Mixa i omgångar i hushållsassistent eller mixer.
- Om soppan känns grynig kan den silas.
- Skölj kastrullen.
- Häll tillbaka soppan i kastrullen, tillsätt pastis och grädde.
- Värm soppan och koka på låg värme under omrörning i 3-5 minuter till att soppan tjocknar lite.
- Servera fänkålssoppan med ett bröd som har knapriga kanter.
Tipsa oss om ditt bästa vegerecept
Har du ett vegetariskt recept som alla borde testa? Skicka det goda vidare genom att dela med dig av din hemlighet på Kasvisreseptit.fi -sajten.
Du kan logga in och mata in ditt recept genom att klicka nedan.