Örtplättar och kvargtzatziki
Örtiga plättar smakar bra tillsammans med en fräsch, men proteinfylld tzatziki. Om så önskar så går det bra att använda andra örter eller spenat till plättarna också.
Örtplättar | |
4dl | Mjölk |
3st | Ägg |
3dl | Vetemjöl |
0,5tsk | Salt |
0,75dl | Vichy |
75g | Smält smör |
Basilika | |
Persilja | |
Timjan | |
Tzatziki | |
1st | Ägg |
250g | Mjölkkvarg |
1dl | Gräddfil |
1st | Vitlöksklyfta |
0,5tsk | Senap |
6st | Rädisor |
Vårlökar, skaftet | |
Gurka | |
Salt | |
Peppar |
- Örtplättar
- Smält smöret och låt svalna lite.
- Vispa sönder äggen, tillsätt mjölk, mjöl och salt.
- Hacka örterna och blanda in dem bland de andra ingredienserna.
- Tillsätt smält smör och till sist vichy.
- Låt degen svälla ca 15 minuter.
- Det blir ca 6-7 stora plättar av degen.
- Tzatziki
- Koka ägget (ca 10 min), skala och mosa smått i en skål med en gaffel.
- Tillsätt kvarg och gräddfil.
- Skär rädisorna till strimlor, hacka vårlöken och vitlöken samt riv gurkan.
- Pressa överlopps vätska ur gurkan och blanda ner grönsakerna i skålen.
- Krydda med senap, salt och peppar
- Det går även att tillsätta örtkryddor i såsen (tex provence örtblandning)
Tipsa oss om ditt bästa vegerecept
Har du ett vegetariskt recept som alla borde testa? Skicka det goda vidare genom att dela med dig av din hemlighet på Kasvisreseptit.fi -sajten.
Du kan logga in och mata in ditt recept genom att klicka nedan.