Pizza
Ett bra basrecpt på pizzadeg, tar lite tid att göra men så värt mödan!

Ingredienser
Pizzadeg | |
500g | Vetemjöl |
3dl | Ljummet vatten |
0,5msk | Salt |
0,5msk | Honung |
3g | Torrjäst |
Olivolja till jäsningen | |
Pizzasås | |
2st | Vitlöksklyftor |
3msk | Olivolja |
2msk | Tomatpuré |
1burk | Krossade tomater |
0,5msk | Torkad oregano |
Salt | |
Svartpeppar | |
Socker | |
Fyllning | |
1sats | Pizzasås |
150g | Riven mozzarellaost |
250g | Blåmögelost |
6st | Mogna inhemska tomater |
0,5kruka | Färsk basilika |
Portioner
Kategorier
Maträtt | Huvudrätter Mellanmål |
Specialkost | Äggfri Laktosfri |
Säsong | Vardagsmat Fest Sommar Skördetid Valborg |
Svårighetsgrad | Lite krävande |
Tillredningstid | Över 60 min |
Tillagningssätt | Blandat Ugn Kan göras på förhand |
Gör så här:
- Pizzadeg
- Blanda alla ingredienser i en köksassistent med degkrok.
- Kör 5 minuter på medelhastighet, låt vila 10 minuter och kör 5 minuter på mellanhastighet igen.
- Degen blir rätt seg.
- Knåda ut degen som en rulle på ett mjölat bakbord, dela i 4 bullar och forma dem runda i handen.
- Sätt på en tallrik, pensla lätt med olivolja, täck över med plastfolie och låt stå och jäsa i rumstemperatur ungefär 1 timme.
- Under tiden kan du göra såsen klar.
- Pizzasås
- Hacka vitlöken grovt, fräs i olivolja.
- Tillsätt tomatpuré och fräs med en liten stund.
- Häll på krossade tomater och oreganon, låt puttra ca 15 minuter, smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt en nypa socker.
- Fyllning
- När du har pizzasåsen och fyllningarna förberedda, baka ut eller kavla degbullarna till 4 jämnstora runda pizzor.
- . Gör du pizzorna på pizzastål eller pizzasten så gör 1 pizza i gången, gör du pizzorna på vanlig ugnsplåt och använder bakplatspapper så kan du fylla alla 4 pizzor samtidigt.
- Tumregeln är att tomatsåsen först, sen riven ost, sen fyllningen.
- Grädda pizzorna på valfritt sätt men i het ugn, minst 250 grader.
- Toppa de gräddade pizzorna med färsk basilika och bjud pizzorna som färska.
Se på flera recept
Tipsa oss om ditt bästa vegerecept
Har du ett vegetariskt recept som alla borde testa? Skicka det goda vidare genom att dela med dig av din hemlighet på Kasvisreseptit.fi -sajten.
Du kan logga in och mata in ditt recept genom att klicka nedan.