Fattiga riddare med päronkompott
Fattiga riddare gjorde man i historien ofta på gammalt bröd eller på en halvtorkad bullalängd. Denna version är en lyxigare variant gjort på färskt surdegsbröd och med en hemgjord päronkompott som kronar verket.
Bröd | |
4skivor | Vetebröd, gärna på surdeg |
2st | Ägg |
1dl | Röd mjölk eller havredryck |
1tsk | Kardemumma |
1,5msk | Honung |
30g | Smör till stekning |
Päronkompott | |
2st | Päron |
1st | Socker |
0,5dl | Vatten |
1st | Citron, saften och skalet av den |
1st | Kanelstång |
Mascarponeost till servering |
- Bröd
- Skär 4 rejäla skivor av brödet.
- Blanda en äggsmet utav ägg, mjölk kardemumma och flytande honung.
- Ställ åt sidan och sätt igång päronkompotten.
- Päronkompott
- Skalapäronen och skär i ca 1 cm:s tärningar, blanda alla päronkompottensingredienser i en kastrull och låt koka ca 10 minuter, tills kompotten tjocknaten aning, dra av plattan och låt svalna något
- Vispa upp äggsmeten och vänd brödskivorna i den.
- Servera fattiga riddarna med den varma päronkompotten och en rejäl klick mascarponeost.
Tipsa oss om ditt bästa vegerecept
Har du ett vegetariskt recept som alla borde testa? Skicka det goda vidare genom att dela med dig av din hemlighet på Kasvisreseptit.fi -sajten.
Du kan logga in och mata in ditt recept genom att klicka nedan.