Klimpsoppa
Traditionell syd-österbottnisk klimpsoppa med rotsaker, mustig buljong och klimpar – med eller utan russin!
Soppa: | |
250g | Potatis |
100g | Palsternacka |
150g | Morot |
150g | Kålrot |
100g | Selleri |
1st | Lök |
1l | Vatten |
2,5st | Buljongtärning |
0,5tsk | Torkad rosmarin |
Salt | |
Klimpar | |
2,5dl | Mjöl |
2st | Ägg |
2,5dl | Mjölk |
0,5tsk | Salt |
0,5dl | Russin |
Servering: | |
0,33kruka | Färsk persilja |
- Soppa:
- Skala alla rotsakerna och löken, skär i passliga ca 20 mm:s tärningar.
- Sätt i kastrull, häll på vatten tillsammans med buljongtärningar och rosmarin.
- Låt soppan småkoka ca 20 minuter, gör under tiden smeten till klimparna.
- Klimpar:
- Rör med en gaffel ihop mjölk, mjöl, ägg, och salt till en tjock jämn smet.
- Vill du ha russin i dina klimpar så tillsätt dem nu.
- Låt smeten stå en stund och svälla.
- Klicka i smeten i soppan med en stor tesked, som doppas i den heta buljongen, annars klibbar smeten fast på skeden.
- Klicka i smeten i den heta buljongen och låt dem koka med i soppan 5-10 minuter så att dom inte lämnar råa i mitten.
- Servering:
- Rör ner finskuren persilja i soppan och servera med ett gott färskt bröd till.
:)
Tipsa oss om ditt bästa vegerecept
Har du ett vegetariskt recept som alla borde testa? Skicka det goda vidare genom att dela med dig av din hemlighet på Kasvisreseptit.fi -sajten.
Du kan logga in och mata in ditt recept genom att klicka nedan.