Skärgårdsbröd
Bröd som man bakat själv är alltid ett uppskattat tillägg på matbordet. Nygräddat bröd är något helt magiskt! Det är en glädje att bjuda på detta underbara skärgårdsbröd vid vilket tillfälle som helst!
1l | Surmjölk |
50g | Jäst |
10dl | Vetemjöl |
3dl | Öl malt |
3dl | Havrekli |
3dl | Rågmjöl |
1msk | Salt |
1st | Apelsin |
3dl | Mörk sirap |
2 msk | Smör |
0,5dl | Vatten |
1msk | Sirap |
- Värm surmjölken till att den är fingervarm.
- Smula i jästen och blanda väl.
- Ställ åt sidan.
- Lägg vetemjöl, öl malt, havrekli, rågmjöl och salt i en stor skål.
- Blanda väl.
- Tillsätt surmjölk, sirap och riv i apelsinskal.
- Blanda väl.
- Degen behöver inte knådas.
- Smöra formorna.
- Dela degen i två formar.
- Låt den jäsa under en duk i ca 1.5h.
- Grädda bröden i ugnens nedre del i 160 grader ca 1.5h.
- Pensla bröden med sirapsvatten och grädda 15 min.
- Pensla en gång till och grädda ytterligare 15 min.
- Låt bröden stå i formarna i kylskåpet 2-3 dygn.
- Det går bra att frysa bröden efter det till senare användning.
Tipsa oss om ditt bästa vegerecept
Har du ett vegetariskt recept som alla borde testa? Skicka det goda vidare genom att dela med dig av din hemlighet på Kasvisreseptit.fi -sajten.
Du kan logga in och mata in ditt recept genom att klicka nedan.