Vichyssoisse
Den franska klassiska potatis-purjolökssoppan som i sin enkelhet får syrlighet från citronsaften. Soppan skall kokas länge för att få sin mjuka sammetslena konsistens. Mjölk har man i receptet för att soppan ska bli skummigare än om man enbart använder grädde.
Soppan | |
250g | Purjo, enbart den vita delen |
400g | Potatis |
1tsk | Timjan, torkad |
50g | Smör |
7dl | Vatten |
1st | Buljongtärning |
Saften av 1/2 citron | |
1,5dl | Mjölk, röd |
1,5dl | Matgrädde |
Salt, vitpeppar | |
Till servering | |
Gräslök | |
Mjölkskum |
- Tvätta purjolöken och skala potatisen, skär i bitar.
- Fräs purjo, potatis och timjan i smöret, häll på 7 dl vatten samt 1 buljongtärning.
- Låt småkoka under lock i 30 minuter.
- Häll i mjölk och grädde, låt koka upp.
- Ta kastrullen av plattan, pressa i citronsaften och mixa med kannmixer eller med stavmixer.
- Smaka av med salt och vitpeppar.
- Servera tillsammans med skummad mjölk och finskuren gräslök.
Tipsa oss om ditt bästa vegerecept
Har du ett vegetariskt recept som alla borde testa? Skicka det goda vidare genom att dela med dig av din hemlighet på Kasvisreseptit.fi -sajten.
Du kan logga in och mata in ditt recept genom att klicka nedan.