Kål iskender
Rustik, smakrik och full av karaktär – Kål Iskender är en vegetarisk tolkning av den klassiska turkiska rätten. Här möts mustig kål, krispiga bönor och fylliga kryddor i en smakrik tomatsås, serverad över rostat pitabröd. Den friska yoghurtsåsen med citron lyfter helheten och skapar en balanserad rätt som både mättar och imponerar. Perfekt för dig som vill laga en enkel men lyxig vardagsmiddag eller bjuda gästerna på något nytt och spännande.

Ingredienser
0,5st | vitkål eller spetskål |
2dl | turkisk yoghurt |
1ask | Närpes Grönsakers bönor |
1burk | krossade tomater |
0,5st | Citronsaft |
3msk | olivolja |
2tsk | salt |
2tsk | svartpeppar |
1tsk | rökt paprikapulver |
1tsk | spiskummin |
1tsk | vitlökspulver |
4st | stora pitabröd eller turkiskt bröd |
Portioner
Kategorier
Maträtt | Huvudrätter |
Specialkost | Äggfri |
Säsong | Vardagsmat |
Kategori | Recept |
Svårighetsgrad | Enkelt |
Tillredningstid | 30-60 min |
Tillagningssätt | Stekt |
Gör så här:
- Strimla kålen och skär de förkokta bönorna i bitar.
- Gör även yoghurtsåsen i det här skedet så att den hinner dra.
- Blanda turkisk yoghurt med 0,5 tsk salt och svartpeppar.
- Smaksätt med citronsaft och ställ i kylskåp.
- Stek kålen och bönorna i olja i en stekpanna.
- Krydda med salt och peppar. Låt fräset tillagas en stund.
- Tillsätt slutligen spiskummin, rökt paprikapulver och vitlökspulver. Rör om och häll i de krossade tomaterna.
- Rosta pitabröden och skär dem i bitar som läggs i botten av tallrikarna.
- Lägg kål–bön-blandningen ovanpå. Toppa med yoghurtsås.
Se på flera recept
Tipsa oss om ditt bästa vegerecept
Har du ett vegetariskt recept som alla borde testa? Skicka det goda vidare genom att dela med dig av din hemlighet på Kasvisreseptit.fi -sajten.
Du kan logga in och mata in ditt recept genom att klicka nedan.