Kasvisreseptit Reseptikuva puuttuu

Risotto med skogssvamp

Ofta använder jag frysta kantareller eller trattkantareller men det går lika bra med färska eller torkade svampar. Toppa med örter, rucola eller vattenkrasse. En vegansk version fås genom att lämna bort parmesan osten eller med att byta ut den mot annan motsvarande vara.
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
 

Lägg till i inköpslistan

 
Lisää ostoslistalle
Resepti lisätty ostoslistalle

En läcker svamprisotto av skogens produkter till såväl vardag som fest.

 

Portioner

Tulosta resepti

Recept

Ohjeet

1-2dl Frysta eller torkade skogssvampar (tex kantareller eller trattkantareller eller soppar)
15dl Grönsaksfond
2st Schalottenlökar eller en vanlig lök
3dl Risottoris
1dl Vitvin
Salt
Peppar
1-2msk Olivolja
2msk Smör
1dl Riven parmesan
Persilja, vattenkrasse eller andra motsvarande färska örter
  1. Innan risotton smält de frysta svamparna eller lägg de torkade svamparna i vatten för att dra i sig vätska.
  2. Låt överlopps vätska rinna av.
  3. Ifall att du använder dig av färska svampar lönar det sig att steka dem i panna innan risotton är klar och flytta till sidan för att tillsätta dem i risotton först till sist.
  4. Värm grönskasfonden i en kastrull (tillred själv eller kombinera 3st grönsaksbuljongtärningar med 15 dl vatten), fonden borde vara lätt kokande eller nära kokningspunkt hela tillredningen).
  5. Hacka lökarna och svamparna.
  6. Tillred risotton i teflonpanna och håll plattan hela tiden på medeltemperatur.
  7. Bryn löken med olivolja på panna några minuter till att den får färg.
  8. Tillsätt svamparna och smör samt bryn dem en stund (2-3 minuter).
  9. Tillsätt riset, fräs tills riskornens kanter börjar vara lite genomskinliga (1-2 minuter).
  10. Rör om emellanåt så att riset inte tar fast i botten.
  11. Tillsätt vittvinet och vänta till att det sugits in i riset nästan helt.
  12. Då vittvinet sugits in i riset, börja tillsätta fonden ca 1.5 dl åt gången.
  13. Om fonden har kokat för hårt kan en del av det ha dunstat bort och då har riset inte fått tillräckligt med vätska.
  14. Vänta med att lägga till mer till att vätskan nästan helt försvunnit.
  15. Det lönar sig att röra risotton så lite som möjligt så att den inte grötar sig.
  16. Till detta går ca 20 minuter.
  17. Då du tillsatt alla fond och den hunnit dra i sig kontrollera konsistensen på risotton.
  18. Riset borde vara al dente.
  19. Ifall att fonden har kokat för hårt kan en del av den ha dunstat och då har inte riset fått tillräckligt med vätska.
  20. Tillsätta vid behov vatten ifall att riset ännu är rått.
  21. Testa till sist smaken på risotton, tillsätt vid behov salt och peppar.
  22. Blanda i parmesanen eller den veganska motsvarande produkten.
  23. Toppa med färska örter.

Kock:

Jenni KääriäinenJenni Kääriäinen

Testa som följande

Risotto med skogssvamp

Ofta använder jag frysta kantareller eller trattkantareller men det går lika bra med färska eller torkade svampar. Toppa med örter, rucola eller vattenkrasse. En vegansk version fås genom att lämna bort parmesan osten eller med att byta ut den mot annan motsvarande vara.
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
 

Lägg till i inköpslistan

 
Lisää ostoslistalle
Resepti lisätty ostoslistalle

En läcker svamprisotto av skogens produkter till såväl vardag som fest.

 

Portioner

Tulosta resepti

Recept

Ohjeet

1-2dl Frysta eller torkade skogssvampar (tex kantareller eller trattkantareller eller soppar)
15dl Grönsaksfond
2st Schalottenlökar eller en vanlig lök
3dl Risottoris
1dl Vitvin
Salt
Peppar
1-2msk Olivolja
2msk Smör
1dl Riven parmesan
Persilja, vattenkrasse eller andra motsvarande färska örter
  1. Innan risotton smält de frysta svamparna eller lägg de torkade svamparna i vatten för att dra i sig vätska.
  2. Låt överlopps vätska rinna av.
  3. Ifall att du använder dig av färska svampar lönar det sig att steka dem i panna innan risotton är klar och flytta till sidan för att tillsätta dem i risotton först till sist.
  4. Värm grönskasfonden i en kastrull (tillred själv eller kombinera 3st grönsaksbuljongtärningar med 15 dl vatten), fonden borde vara lätt kokande eller nära kokningspunkt hela tillredningen).
  5. Hacka lökarna och svamparna.
  6. Tillred risotton i teflonpanna och håll plattan hela tiden på medeltemperatur.
  7. Bryn löken med olivolja på panna några minuter till att den får färg.
  8. Tillsätt svamparna och smör samt bryn dem en stund (2-3 minuter).
  9. Tillsätt riset, fräs tills riskornens kanter börjar vara lite genomskinliga (1-2 minuter).
  10. Rör om emellanåt så att riset inte tar fast i botten.
  11. Tillsätt vittvinet och vänta till att det sugits in i riset nästan helt.
  12. Då vittvinet sugits in i riset, börja tillsätta fonden ca 1.5 dl åt gången.
  13. Om fonden har kokat för hårt kan en del av det ha dunstat bort och då har riset inte fått tillräckligt med vätska.
  14. Vänta med att lägga till mer till att vätskan nästan helt försvunnit.
  15. Det lönar sig att röra risotton så lite som möjligt så att den inte grötar sig.
  16. Till detta går ca 20 minuter.
  17. Då du tillsatt alla fond och den hunnit dra i sig kontrollera konsistensen på risotton.
  18. Riset borde vara al dente.
  19. Ifall att fonden har kokat för hårt kan en del av den ha dunstat och då har inte riset fått tillräckligt med vätska.
  20. Tillsätta vid behov vatten ifall att riset ännu är rått.
  21. Testa till sist smaken på risotton, tillsätt vid behov salt och peppar.
  22. Blanda i parmesanen eller den veganska motsvarande produkten.
  23. Toppa med färska örter.

Kock:

Jenni KääriäinenJenni Kääriäinen

Testa som följande

Kasvisreseptit Reseptikuva puuttuu
Risotto med skogssvamp
Ofta använder jag frysta kantareller eller trattkantareller men det går lika bra med färska eller torkade svampar. Toppa med örter, rucola eller vattenkrasse. En vegansk version fås genom att lämna bort parmesan osten eller med att byta ut den mot annan motsvarande vara.
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Tulosta resepti

Lägg till i inköpslistan

Lisää ostoslistalle
Resepti lisätty ostoslistalle

Recept

1-2dl Frysta eller torkade skogssvampar (tex kantareller eller trattkantareller eller soppar)
15dl Grönsaksfond
2st Schalottenlökar eller en vanlig lök
3dl Risottoris
1dl Vitvin
Salt
Peppar
1-2msk Olivolja
2msk Smör
1dl Riven parmesan
Persilja, vattenkrasse eller andra motsvarande färska örter

Ohjeet

  1. Innan risotton smält de frysta svamparna eller lägg de torkade svamparna i vatten för att dra i sig vätska.
  2. Låt överlopps vätska rinna av.
  3. Ifall att du använder dig av färska svampar lönar det sig att steka dem i panna innan risotton är klar och flytta till sidan för att tillsätta dem i risotton först till sist.
  4. Värm grönskasfonden i en kastrull (tillred själv eller kombinera 3st grönsaksbuljongtärningar med 15 dl vatten), fonden borde vara lätt kokande eller nära kokningspunkt hela tillredningen).
  5. Hacka lökarna och svamparna.
  6. Tillred risotton i teflonpanna och håll plattan hela tiden på medeltemperatur.
  7. Bryn löken med olivolja på panna några minuter till att den får färg.
  8. Tillsätt svamparna och smör samt bryn dem en stund (2-3 minuter).
  9. Tillsätt riset, fräs tills riskornens kanter börjar vara lite genomskinliga (1-2 minuter).
  10. Rör om emellanåt så att riset inte tar fast i botten.
  11. Tillsätt vittvinet och vänta till att det sugits in i riset nästan helt.
  12. Då vittvinet sugits in i riset, börja tillsätta fonden ca 1.5 dl åt gången.
  13. Om fonden har kokat för hårt kan en del av det ha dunstat bort och då har riset inte fått tillräckligt med vätska.
  14. Vänta med att lägga till mer till att vätskan nästan helt försvunnit.
  15. Det lönar sig att röra risotton så lite som möjligt så att den inte grötar sig.
  16. Till detta går ca 20 minuter.
  17. Då du tillsatt alla fond och den hunnit dra i sig kontrollera konsistensen på risotton.
  18. Riset borde vara al dente.
  19. Ifall att fonden har kokat för hårt kan en del av den ha dunstat och då har inte riset fått tillräckligt med vätska.
  20. Tillsätta vid behov vatten ifall att riset ännu är rått.
  21. Testa till sist smaken på risotton, tillsätt vid behov salt och peppar.
  22. Blanda i parmesanen eller den veganska motsvarande produkten.
  23. Toppa med färska örter.

Kock:

Jenni KääriäinenJenni Kääriäinen

Testa som följande

Detoxsmoothie
Detoxsmoothie

En fräsch och utrensande smoothie med gurka, kokosvatten, ingefära och lime.

Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Rostade ugnsgrönsaker
Ugnsrostad grönsaker

Rostade ugnsgrönsaker som sådana eller med tillbehör.

Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Broccolibiffar
Broccolibiffar med ost och paprika

Vegetariska biffar som får lite sting genom att riva tex chiliost

Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Galette
Galette med tomat och rödbeta

En vacker och smakrik galette.

Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Nötchoklad med saltkaramell
Julens bästa nötchoklad

Till kaffet eller efterrättsbordet.