Foccaccia
Aah, focaccia! Focaccia är nästan barnsligt gott när den just kommer ur ugnen med rykande heta tomater, när man ringlar över lite extra olivolja och känner knastret från flingsaltet. Servera denna när den ännu är varm tillsammans med en slät och krämig fetaostkräm!
Focaccia | |
3dl | Vatten, ljummet |
1dl | Olivolja |
0,5paket | Jäst, 25g |
2msk | Honung |
1msk | Flingsalt |
7dl | Vetemjöl |
Fetaostkräm | |
200g | Fetaost eller salladsost |
3msk | Olivolja |
2msk | Vatten |
- Focaccia
- Blanda jästen med ljummet vatten (37 grader), blanda sedan ner olivoljan, honungen samt flingsaltet.
- Blanda i mjölet lite i taget, knåda degen för hand några minuter.
- Låt jäsa under bakduk till ca dubbel storlek.
- Sätt på mjölat bakbord och arbeta försiktigt ut degen till ca 25x 35 cm storlek.
- Sätt tillbaks under jäsduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
- Ställ ugnen på 225 grader.
- Efter jäsningen, tryck med fingrarna i brödet så gropar uppstår.
- Tryck ner halverade pärltomater i groparna, ringla över olivolja, flingsalt samt klipp över färsk rosmarin.
- Grädda 12-14 minuter tills focaccian får fin färg.
- Fetaostkräm
- Kör alla ingredienser i en liten mixer, eller för en rustikare kräm så krossa allt med en gaffel i en skål.
- Använd salladsost för en mildare variant eller äkta fetaost för en mer kraftigare smak.
Tipsa oss om ditt bästa vegerecept
Har du ett vegetariskt recept som alla borde testa? Skicka det goda vidare genom att dela med dig av din hemlighet på Kasvisreseptit.fi -sajten.
Du kan logga in och mata in ditt recept genom att klicka nedan.