Sellerisoppa med vildplockad svamp

Det finns utmärkt inhemsk rotselleri som är billig och smakrik – en utmärkt råvara i vegetariska rätter!

Ingredienser

Soppa

  • 1 dl Solrosolja
  • 4 st Schalottenlökar
  • 4 st Vitlöksklyftor
  • 1/4 kruka Timjan
  • 1/2 st Rotselleri
  • 1 msk Vitvinsvinäger
  • 1 liter Grönsaksbuljong
  • 2 dl Kokosgrädde
  • Havssalt
  • Svartpeppar från kvarnen

Svamp

  • 4 msk Olivolja
  • 2 dl Vildplockad svamp
  • 1 st Lökstjälk
  • 1 msk Persilja, finhackad
  • Havssalt
  • Svartpeppar från kvarnen
Portioner: 4

Instruktioner

Soppa

  • Börja med att skala och hacka schalottenlöken tunt. Skiva vitlöken och hacka den smått.
  • Sätt solrosolja i en stekpanna eller gryta och tillsätt schalottenlök, vitlök och timjan, stek i ca 10 minuter tills de är mjuka.
  • Skala och tärna rotselleri. Tillsätt i lökblandningen. Låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
  • Tillsätt vitvinsvinäger. Låt koka upp och tillsätt grönsaksbuljong samt kokosgrädden. Krydda med salt och peppar.
  • Låt puttra ungefär en halv timme på låg värme tills sellerin är helt mjuk och mosa härligheten till en sammetslen soppa med blender.

Svamp

  • Stek svamp och lök mjuka i olja i en stekpanna, tillsätt persilja och kryddor.
  • Blanda svampen med soppan just innan servering.
  • Servera med ett nybakt gott bröd.
Använd egen plockad skogssvamp - njut av naturen och av god mat
Din kock var:
Sami Tallberg
Erikoisruokavalio: Äggfri, Glutenfri
Valmistustapa: Kokat, Stekt
Vaikeusaste: Lite krävande
Valmistusaika: >60 min
Murupolku: Recept, Soppor