Blomkålspaj
Paj funkar såväl till vardag som fest, till lunch och lika bra som mellanmål!
Pajdeg basrecept | |
125g | Kallt smör |
3dl | Grovt vetemjöl |
3msk | Kallt vatten |
Fyllning | |
600g | Blomkål |
1st | Gul lök |
1st | Solo vitlök |
5g | Persilja |
100g | Riven ost |
200g | Smetana |
1st | Ägg |
150g | Västerbottenost |
Salt | |
Svartpeppar |
- Pajdeg
- Skär smöret i tärningar, sätt mjöl samt smöret i en skål och nyp ihop allt med fingrarna till en smulig deg.
- Blanda med vattnet så att degen blir smidig.
- Tryck ut i en smord 24 cm:s springform eller i en vanlig pajform.
- Ställ pajen i frysen 30 minuter.
- Förgrädda pajskalet på 225 grader i ca 10 minuter.
- Fyllning
- Skär blomkålen i buketter, skär sedan buketterna i mindre skivor.
- Blanda blomkålen med finhackad lök, krossad vitlök och finhackad persilja.
- Tillsätt smetana, ägg och riven ost, salta och peppra efter behag.
- Fyll det förgräddade pajskalet med blomkålsfyllningen, toppa med grovt skuren västerbottenost.
- Grädda i 150 graders varmluftugn i ca 35-40 minuter.
- Servera med t.ex salladsskott eller färska örter och syrad rödlök.
Tipsa oss om ditt bästa vegerecept
Har du ett vegetariskt recept som alla borde testa? Skicka det goda vidare genom att dela med dig av din hemlighet på Kasvisreseptit.fi -sajten.
Du kan logga in och mata in ditt recept genom att klicka nedan.