
![]() |
Blomkålspaj
Paj funkar såväl till vardag som fest, till lunch och lika bra som mellanmål!
Paj med blomkål och cheddarost.
Pajdeg basrecept
Fyllning
|
Pajdeg
Fyllning
|
![]() |
Blomkålspaj
Paj funkar såväl till vardag som fest, till lunch och lika bra som mellanmål!
Paj med blomkål och cheddarost.
|
![]() |

Blomkålspaj
Paj funkar såväl till vardag som fest, till lunch och lika bra som mellanmål!
Pajdeg basrecept
125g | Kallt smör |
3dl | Grovt vetemjöl |
3msk | Kallt vatten |
Fyllning
600g | Blomkål |
1st | Gul lök |
1st | Solo vitlök |
5g | Persilja |
100g | Riven ost |
200g | Smetana |
1st | Ägg |
150g | Västerbottenost |
Salt |
Svartpeppar |
Pajdeg
- Skär smöret i tärningar, sätt mjöl samt smöret i en skål och nyp ihop allt med fingrarna till en smulig deg.
- Blanda med vattnet så att degen blir smidig.
- Tryck ut i en smord 24 cm:s springform eller i en vanlig pajform.
- Ställ pajen i frysen 30 minuter.
- Förgrädda pajskalet på 225 grader i ca 10 minuter.
Fyllning
- Skär blomkålen i buketter, skär sedan buketterna i mindre skivor.
- Blanda blomkålen med finhackad lök, krossad vitlök och finhackad persilja.
- Tillsätt smetana, ägg och riven ost, salta och peppra efter behag.
- Fyll det förgräddade pajskalet med blomkålsfyllningen, toppa med grovt skuren västerbottenost.
- Grädda i 150 graders varmluftugn i ca 35-40 minuter.
- Servera med t.ex salladsskott eller färska örter och syrad rödlök.