Kuvattoman reseptin oletuskuva

Metsäsienirisotto

Teen tätä risottoa usein pakastetuista kanttarelleistä tai suppilovahveroista, mutta kuivatut sekä tuoreet sienet sopivat myös. Viimeistele tuoreilla yrteillä, rucolalla tai vesikrassilla. Vegaanisen version saa kun jättää parmesaanin pois tai vaihtaa sen johonkin toiseen korvaavaan valmisteeseen.

Ainesosat

  • 1-2 dl Pakastettuja tai kuivattuja metsäsieniä (esim. kanttarelli, suppilovahvero tai tatit)
  • 15 dl Kasvisliemi
  • 2 kpl Shalottisipuli tai 1 kpl keltasipuli
  • 3 dl Risottoriisi
  • 1 dl Valkoviini
  • Suolaa
  • Pippuria
  • 1-2 rkl Oliiviöljy
  • 2 rkl Voita
  • 1 dl Parmesaaniraaste
  • Persiljaa, vesikrassia tms. tuoretta yrttiä
Annoslaskuri: 4

Resepti

  • Ennen risoton valmistamista sulata pakastetut sienet tai laita kuivat sienet veteen imemään kosteutta.
  • Valuta ylimääräinen neste.
  • Mikäli käytät tuoreita sieniä, ne kannattaa paistaa erikseen pannulla ennen risoton valmistusta ja siirtää sivuun ja lisätä risoton sekaan vasta lopuksi.
  • Laita kasvisliemi kuumenemaan kattilaan (liemen voi valmistaa itse tai yhdistämällä 3 kpl kasvisliemikuutiota ja 15 dl vettä), liemen tulisi poreilla hiljakseen tai olla lähellä kiehumispistettä koko risoton valmistuksen ajan.
  • Hienonna sipuli sekä sienet.
  • Valmista risotto teflonpannussa ja pidä hella koko ajan keskilämmöllä.
  • Ruskista sipulia pannulla oliiviöljyssä muutama minuutin ajan kunnes se saa väriä.
  • Lisää sienet sekä voi ja ruskista niitä hetki (2-3 minuuttia).
  • Lisää riisi, kuullota kunnes riisinjyvien reunat alkavat olla aavistuksen läpikuultavat (1-2 minuuttia).
  • Varmista että riisi ei tartu pannuun sekoittamalla välillä.
  • Lisää valkoviini, odota kunnes se on imeytynyt riisiin lähes kokonaan.
  • Kun valkoviini on imeytynyt riisin, ala lisäämään lientä noin 1,5 dl kerrallaan riisin joukkoon.
  • Odota että liemi on melkein haihtunut, ennen kuin lisäät seuraavan erän.
  • Risottoa ei kannata sekoitaa juurikaan, jotta se ei puuroudu. Jatka liemen lisäämistä, kunnes kaikki on risoton seassa.
  • Tähän kuluu noin 20 minuuttia.
  • Kun viimeinen liemierä alkaa olla imeytynyt, tarkista riisin koostumus.
  • Riisin tulisi olla al dente.
  • Mikäli liemi on kiehunut liian kovalla, osa siitä on voinut haihtua, jolloin riisi ei ole saanut tarpeeksi nestettä.
  • Lisää tarvittaessa vettä mikäli risottoriisi on vielä raakaa.
  • Tarkista lopuksi risoton maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
  • Sekoita parmesaani tai parmesaania korvaava vegaanivalmiste risoton joukkoon.
  • Viimeistele tuoreilla yrteillä.
Herkullinen sienirisotto metsän antimista arkeen tai juhlaan.
Kokkisi oli:
Jenni KääriäinenJenni Kääriäinen
Course: Pääruoat
Erikoisruokavalio: Vegaaninen
Kausi: Satokausi
Vaikeusaste: Vähän vaativampi
Valmistusaika: 30-60 min
Murupolku: Arkiruoka, Resepti