1-2dl |
pakastettuja tai kuivattuja metsäsieniä (esim. kanttarelli, suppilovahvero tai tatit) |
2kpl |
shalottisipuli tai 1 kpl keltasipuli |
|
persiljaa, vesikrassia tms. tuoretta yrttiä |
|
- Ennen risoton valmistamista sulata pakastetut sienet tai laita kuivat sienet veteen imemään kosteutta.
- Valuta ylimääräinen neste.
- Mikäli käytät tuoreita sieniä, ne kannattaa paistaa erikseen pannulla ennen risoton valmistusta ja siirtää sivuun ja lisätä risoton sekaan vasta lopuksi.
- Laita kasvisliemi kuumenemaan kattilaan (liemen voi valmistaa itse tai yhdistämällä 3 kpl kasvisliemikuutiota ja 15 dl vettä), liemen tulisi poreilla hiljakseen tai olla lähellä kiehumispistettä koko risoton valmistuksen ajan.
- Hienonna sipuli sekä sienet.
- Valmista risotto teflonpannussa ja pidä hella koko ajan keskilämmöllä.
- Ruskista sipulia pannulla oliiviöljyssä muutama minuutin ajan kunnes se saa väriä.
- Lisää sienet sekä voi ja ruskista niitä hetki (2-3 minuuttia).
- Lisää riisi, kuullota kunnes riisinjyvien reunat alkavat olla aavistuksen läpikuultavat (1-2 minuuttia).
- Varmista että riisi ei tartu pannuun sekoittamalla välillä.
- Lisää valkoviini, odota kunnes se on imeytynyt riisiin lähes kokonaan.
- Kun valkoviini on imeytynyt riisin, ala lisäämään lientä noin 1,5 dl kerrallaan riisin joukkoon.
- Odota että liemi on melkein haihtunut, ennen kuin lisäät seuraavan erän.
- Risottoa ei kannata sekoitaa juurikaan, jotta se ei puuroudu. Jatka liemen lisäämistä, kunnes kaikki on risoton seassa.
- Tähän kuluu noin 20 minuuttia.
- Kun viimeinen liemierä alkaa olla imeytynyt, tarkista riisin koostumus.
- Riisin tulisi olla al dente.
- Mikäli liemi on kiehunut liian kovalla, osa siitä on voinut haihtua, jolloin riisi ei ole saanut tarpeeksi nestettä.
- Lisää tarvittaessa vettä mikäli risottoriisi on vielä raakaa.
- Tarkista lopuksi risoton maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
- Sekoita parmesaani tai parmesaania korvaava vegaanivalmiste risoton joukkoon.
- Viimeistele tuoreilla yrteillä.
|